czwartek, 30 kwietnia 2015

OLEJEK ZE SŁODKICH MIGDAŁÓW - INFORMACJE, WŁAŚCIWOŚCI, ZASTOSOWANIE

Chcąc cieszyć się pięknym ciałem wydajemy setki, a nawet tysiące złotych na wiele różnych kosmetyków. Dzisiaj chciałabym Wam opowiedzieć o naturalnym kosmetyku, który może odmienić nie tylko Wasze ciało, ale również Wasz budżet. Zapraszam! :)


Olej z pierwszego tłoczenia, na zimno

Zacznijmy od tego, że olejek ze słodkich migdałów pochodzi z pierwszego tłoczenia na zimno. Jest to niezwykle ważne, ponieważ tylko tłoczenie na zimno pozwala zachować wszystkie dobroczynne właściwości oleju. Pamiętajcie, aby zwracać uwagę na tłoczenie przy zakupie swoich kosmetyków naturalnych, nie tylko olejku ze słodkich migdałów. 

Pochodzenie

Olejek ze słodkich migdałów (in: olej migdałowy) pozyskiwany jest z nasion owoców drzewa migdałowego (migdałowiec pospolity). Pierwotnie odmiana tego drzewa występowała w Azji Centralnej oraz w okolicach Morza Śródziemnomorskiego. W dzisiejszych czasach uprawy rośliny można spotkać w Hiszpanii, Francji, Włoszech, Grecji oraz Kalifornii. Mój produkt pochodzi z Hiszpanii. 


Konsystencja, smak i zapach

Olejek ze słodkich migdałów uznawany jest za "suchy olej", bliski strukturze ludzkiego ciała. Jak można łatwo wywnioskować, wchłania się niesamowicie szybko i nie pozostawia nieprzyjemnej, lepkiej warstwy na skórze. Smak olejku jest delikatnie słodkawy, a zapach niemal niewyczuwalny. Jego kolor jest jasnożółty, niemal przeźroczysty. Sam produkt jest bardzo lejący i dość rzadki jak na olejek.


Skład

Olejek ze słodkich migdałów ma naprawdę bardzo ciekawy skład:
  • kwas oleinowy;
  • kwas linolowy;
  • kwas palmitynowy;
  • kwas stearynowy;
  • witaminy A, E, D, B1, B2, B6;
  • składniki mineralne (np. sól mineralna) i proteiny.
Kwas oleinowy jest emolientem - więc jego związki trwale nawilżają skórę, wygładzają ją, chronią przed utratą wody i regenerują. Dodatkowo kwas oleinowy uzupełnia płaszcz lipidowy na powierzchni skóry. 

Kwas linolowy należy do kwasów omega-6 i odpowiada za nawilżenie skóry. Dzięki swoim właściwościom przyśpiesza również odbudowę naskórka, reguluje czynność gruczołów łojowych, a także redukuje przebarwienia na twarzy.

Kwas palmitynowy zapobiega utracie wody z organizmu i chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.

Kwas stearynowy zmiękcza naskórek i dobrze nawilża skórę.



Właściwości i zastosowanie

Olejek ze słodkich migdałów jest jednym z najstarszych substancji stosowanych w kosmetyce. Substancja jest emolientem, a więc bardzo dobrze nawilża skórę oraz wygładza ją. Przede wszystkim stosowanie tego produktu nie grozi wywołaniem reakcji alergicznej bądź podrażnienia. Nadaje się do pielęgnacji każdego rodzaju skóry - również tej niezwykle suchej i wrażliwej. Olejek świetnie sprawdza się do łagodzenia podrażnionej skóry (np. po depilacji), leczy egzemy skórne (nawet łuszczycę). Produkt przeciwdziała pojawianiu się rozstępów, będzie więc świetnym produktem dla przyszłych mam oraz osób, które borykają się z cellulitem. Wyraźne działanie ujędrniające powoduje, że skóra staje się napięta, bardziej sprężysta, odżywiona. Olejek sprawdzi się również w pielęgnacji włosów - zwłaszcza suchych i matowych. W połączeniu z olejkami eterycznymi są świetnym produktem do masażu - nie tylko nadają poślizg ale również działają dobroczynnie na skórę.

Olejek zaleca się stosować dwa razy dziennie, chociaż według mnie wystarczy pielęgnacja po kąpieli, zwłaszcza wiosną i latem. Można stosować go częściej miejscowo, na suche placki czy miejsca wyjątkowo podrażnione.


Koniecznie dajcie znać, czy uważacie post za przydatny i czy stosujecie olejek ze słodkich migdałów na co dzień ;)

Ściskam Was mocno,
Mali

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam olejki, ale olejku ze słodkich migdałów jeszcze nie miałam. Na razie moim ulubionym olejkiem jest sezamowy :)
    http://aneferu.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Czyste oleje to najlepsze kosmetyki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dopiero się do nich przekonuję! przy mojej trądzikowej cerze idzie mi to baaaardzo powoli :)

      Usuń
  3. Migdałowego jeszcze nie miałam, ale dziś dodałam post na temat olejku macadamia, arganowym i jojoba. Zachęcam do przeczytania, powinny Cię zainteresować. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, przeczytam na pewno! :))

      Usuń